Copyright 2024 - Custom text here

Zahtjev za izmjenu Odluke o odobravanju jednokratne novčane pomoći

Koordinacija Sindikata budžetskih/proračunskih korisnika HNK/Ž uputila je Zahtjev prema Vladi HNK/Ž i ministru finansija HNK/Ž za izmjenu Odluke o odobravanju novčane pomoći zaposlenicima svih budžetskih korisnika u HNK/Ž. Opširnije u nastavku...

KOORDINACIJA SINDIKATA BUDŽETSKIH/PRORAČUNSKIH KORISNIKA HNK/Ž

VLADA HNK/Ž

n/r predsjednika Vlade

n/r ministra finansija

 

PREDMET: Zahtjev za izmjenu Odluke o odobravanju jednokratne novčane pomoći zaposlenicima svih budžetskih korisnika u HNK/Ž

 Poštovani,

Kao što Vam je poznato, Vlada FBiH je na sjednici održanoj 07.07.2022. godine donijela Uredbu o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena („Sl. novine FBiH“, br. 55/22), te Dopune navedene Uredbe („Sl. novine FBiH“, br. 77/22). Ovom Uredbom ostavljena je mogućnost poslodavcima da isplate jednokratnu novčanu pomoć zaposlenicima u FBiH u visini do 1080 KM bez plaćanja poreza i doprinosa, te je isplatu navedenog iznosa Vlada FBiH preporučila svim poslodavcima koji su to u mogućnosti.

Vlada HNK/Ž je donijela Odluku o odobravanju jednokratne novčane pomoći zaposlenicima svih budžetskih korisnika u HNK/Ž u iznosu od 300 KM, te su sredstva namijenjena za provedbu ove odluke osigurana Izmjenama i dopunama Budžeta HNK/Ž za 2022. godinu. Uzevši u obzir da, prema posljednjim podacima Federalnog zavoda za statistiku, godišnja inflacija u FBiH zaključno za septembar/rujan 2022. godine iznosi 18,1%, te da je Vlada FBiH već donijela odluku o isplati ove pomoći za svoje budžetske korisnike u visini od 1080 KM, a slične odluke očekuju se i od ostalih kantona/županija, ovim putem na Vas apelujemo da u skladu sa finansijskim mogućnostima HNK/Ž preispitate svoju odluku i odobreni iznos pomoći našim zaposlenicima uskladite sa iznosom odobrenim od strane Vlade FBiH.

U nadi da ćete ozbiljno razmotriti naš zahtjev, te sredstva koja u skladu sa pozitivnim trendovima uvećano pune Budžet HNK/Ž dijelom preusmjeriti i za ovu namjenu, srdačno Vas pozdravljamo.

 

S poštovanjem,                                             

Sindikat srednjih škola                                                           Josip Milić

SSVOONK                                                                            Edina Čomić

Sindikat učitelja                                                                    Goran Miličević

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja                  Edin Sarajlić

Sindikat policije                                                                    Nail Balić

Nezavisni sindikat državnih službenika i namještenika               Dalibor Alilović

Samostalni sindikat organa uprave                                         Miron Torlo

Search

f t g m