Copyright 2018 - Custom text here

Štrajk upozorenja

Na sjednici Upravnog odbora Sindikata policije u HNK, održanoj dana 10.06.2016. godine, donešena je odluka o organizaciji štrajka upozorenja za dan 15.06.2016. godine u periodu od 10 do 11 sati.

Štrajk upozorenja je nastavak aktivnosti koje je Sindikat policije poduzeo zbog dugogodišnjeg ignorisanja pravomoćnih sudskih odluka po tužbama uposlenika MUP-a kao i prekorednog isplaćivanja pojedinim grupama. Tužbe su nastale zbog neplaćanja regresa, toplog obroka, noćnog rada, prekovremenog i rada u praznike.

Sindikat policije upozorava Vladu za izostanak socijalnog dijaloga, te se nada da će se naći rješenje za ovaj problem, te da neće doći do generalnog štrajka policije.

Upravni odbor

Sastanak sa predstavnicima Vlade HNK

Dana 30.05.2016. godine održan je sastanak predstavnika Sindikata u HNK sa predstavnicima Vlade HNK.

Ispred Sindikata je bio pregovarački tim: Kemal Đono, Zoran Tipurić, Sead Hakalović, Isić Miralem, a ispred Vlade HNK, ministar MUP-a Slađan Bevanda i ministar finansija Adnan Faladžić.

Predsjednik Sindikata gosp. Kemal Đono upoznao je predstavnike Vlade sa problematikom zbog koje su organizirani i protesti, a isto tako je najavljen i štrajk upozorenja, kao i generalni štrajk. Pored niza problema s kojima se svakodnevno susreću policajci u svom radu, najviše nezadovoljstva su prouzrokovale prekoredne isplate po izvršnim tužbama te ponude za odricanjem kamata na tužbe. Tu je isto tako neplaćanje noćnog rada, prekovremenog i rada za vrijeme praznika, što dodatno pokreće nove tužbe. Članstvo Sindikata je složno i spremno u svojim protestima istrajati do kraja u rješavanju svojih prava. Isto tako ne traži se nemoguće, već neko razumno rješenje sa realnim očekivanjima. Jasno je da je rad policije otežan zbog nedostatka velikog broja policajaca, pa to dodatno otežava svakodnevni rad policije, uz sve prije navedene poteškoće i nepravde.

Ministar MUP-a HNK, gosp. Slađan Bevanda je pozdravio prisutne i naglasio da je dobro što je došlo do ovakvog sastanka, da je dobro da se kroz razgovore traži rješenje problema. Za vrijeme svog mandata pokušao je uraditi što više na opremanju Ministarstva, nabavljeno je znatan broj vozila, a u toku ove godine je realizacija nabavke još oko 70 vozila, što će znatno promjeniti sliku Ministarstva nabolje. Što se tiče izrade novih pravilnika u toku je izrada i pravilnika o nabavci odora koji će znatno doprinjeti poboljšanju opremljenosti policajaca. Ono što je Vlada poduzela na rješavanju problema novih tužbi je svakako bitno, a to je da je pokrenuta procedura da se snimi stanje broja prekvoremenih sati, noćni rad kao i rad u vrijeme praznika i da se to počne plaćati. Tako će biti prekinut i zadnji osnov za pokretanje novih tužbi. Istovremeneo Vlada radi na iznalaženju problema isplate po izvršnim presudama.

Ministar finansija gosp. Adnan Faladžić je istakao da je upoznat sa ovom problematikom, te da je sa istom upoznao i premijera Vlade i iznjeo prijedlog da ova Vlada treba iznaći rješenje problema, a ne da bježi od rješavanja istog.
Ono što je sigurno uspjeh ove Vlade jeste da je dovela budžet u stabilno stanje, te da isplata plata i drugih primanja ne kasni, da su sve isplate do 10. u mjesecu. Vlada je takođe ponudila isplatu tužbi onih koji se odreknu kamate u cilju ušteda, te će po tom osnovu u junu mjesecu biti isplaćena ta sredstva. Takođe će se nastaviti i isplata pravosnažnih tužbi po redoslijedu dospijeća na banku.

Predstavnici Sindikata su izjavili da će upoznati Upravni odbor i članstvo Sindikata sa zaključcima te će o narednim aktivnostima Vlada i javnost biti blagovremeno upoznata.

Sindikat policije

Saopstenje

Predsjednik Sindikata policije u HNK Kemal Đono je dao izjavu za Oslobođenje povodom najave novih protesta policije i štrajka.

Članak iz Oslobođenja

Saopćenje nakon protesta!

Na 6. sjednici Upravnog odbora Sindikata policije u HNK, održanoj dana 24.05.2016. godine u Mostaru, pod jednom tačkom dnevnog reda, podnešen je izvještaj sa protesta Sindikata policije u HNK koji su održani 18.05.2016. godine. Konstatovano je da su protesti protekli u najboljem redu i da je organizacija bila veoma uspješna. Odaziv policajaca i državnih službenika i namještenika, članova Sindikata je bio više nego dobar. Obzirom da se Vlada HNK nije oglasila do danas 24.05. po pitanju otvaranja socijalnog dijaloga, Upravni odbor je danas donio odluku o pokretanju procedure štrajka upozorenja i generalnog štrajka kao krajnje mjere u zaštiti prava članova Sindikata.

Do okončanja procedure pokretanja štrajka, Sindikat policije u HNK najavljuje još masovnija protestna okupljanja!

Upravni odbor SP

PROTESTI

 

Mostar 18.05.2016.

 

Sindikat policije u HNK je, kao što je to i najavljeno, danas održao mirno protestno okupljanje u 11 sati na sportskom igralištu u Sjevernom logoru. Skupu je prisustvovalo preko 300 pripadnika MUP-a.

 

Gradske vlasti su donijele odluku, nakon februarskih protesta iz 2014. godine – da se protesti mogu održavati jedino u Sjevernom logoru i na Kantarevcu, a ne ispred zgrada institucija vlasti.

 

OVAJ PUT SINDIKAT POLICIJE JE ISPOŠTOVAO TU ODLUKU!

Read more: PROTESTI

Search

f t g m