Copyright 2018 - Custom text here

Riječ predsjednika!

Riječ predsjednika Sindikata!   

Sindikat je organizacija koju stvaraju zaposlenici. Sindikat može predstavljati zaposlenike u određenoj gospodarskoj grani ili u određenoj tvrtci, a uspostavlja se kako bi poboljšao i održao plaće, naknade i radne uvjete. Naš Sindikat predstavlja policajce, državne službenike i namještenike Ministarstva unutrašnjih/unutarnjih poslova u Hercegovačko neretvanskom kantonu/županiji. Sindikat broji preko 500 članova.

Sindikati se obično ujedinjuju u udruge sindikata i sindikalne središnjice. Sindikat policije HNK/Ž je udružen u Uniju sindikata policije FBiH. Unija broji oko 3000 članova.

Najvažniji zadatak Sindikata je borba za radnička prava, sa zakonskim pravima kolektivnih pregovora s poslodavcem kako bi poboljšao plaće, radno vrijeme i druge uvjete iz ugovora o radu radnika koje predstavlja, što znači da te stvari ne uspostavlja jednostrano uprava, nego ih dogovaraju obje strane. Kad sindikati nemaju takva prava ni ovlasti, obično prijete štrajkom i drugim kolektivnim akcijama kako bi vršili pritisak na poslodavca.

Sindikati se mogu uključiti i u šire političke i društvene prijepore, pa su u nekim zemljama blisko povezani s političkim strankama. Sindikati često koriste svoju organizacijsku snagu da promiču društvene mjere i zakone koji odgovaraju njihovom članstvu ili zaposlenicima općenito.

Iako se njihova politička struktura i samostalnost jako razlikuje od zemlje do zemlje, sindikati obično imenuju svoje vodstvo putem izbora.

Nail Balić

 

 

 

Sindikat

O sindikatu

“Pripadnika policije ogovara javnost, kritiziraju pripovjedači, ismijavaju ga u filmovima, kritiziraju u listovima, a ne podržavaju ga ni tužitelji ni suci, izbjegavaju ga oni koji ga se boje, kriminalci ga mrze, svi ga varaju, glupi i prevarantski političari pak ga šutiraju naokolo kao da je lopta. Izložen je mnogim iskušenjima i pogibljima, osuđuju ga kad primjenjuje propise, a otpuštaju iz službe, ako to čini. Misle da mora imati izobrazbu vojnika, liječnika, odvjetnika, diplomata i odgajatelja za plaću koja je manja od one koju ima nadničar.”

(Prema Morrisu i Hawkinsu)

Search

f t g m